fbpx
Izberi stran
Sedež in poslovni naslov podjetja

Kaj je sedež in kaj poslovni naslov podjetja

 • Ob ustanovitvi podjetja je potrebno določiti sedež in poslovni naslov.
 • Sedež podjetja je kraj
 • Poslovni naslov sta ulica in hišna številka
 • Sedež podjetja je kraj, kjer se opravlja dejavnost podjetja. V kraju sedeža se nahaja poslovni naslov (ulica in hišna številka).

 

Poslovni prostor

Če opravljate mirno dejavnost doma, poslovnega prostora za opravljanje dejavnosti podjetja ne potrebujete. Poslovni prostor je obvezen le pri opravljanju določenih dejavnosti (npr. gostinski obrat, frizerski salon, masažni salon, študentski servis ipd.). Ni nujno, da sta poslovni prostor in poslovni naslov na istem mestu, je pa priporočljivo.

Poslovni prostor lahko najamete ali kupite. Če ga želite registrirati doma, morate na Upravni enoti pridobiti uporabno dovoljenje. Le tega ni potrebno pridobiti, če se poslovnemu delu nameni manj kot 50% celotnega prostora zasebne hiše ali manjši del stanovanja.

Poslovni naslov je lahko tudi v večstanovanjski hiši, v kolikor kot podjetnik opravljate tiho dejavnost:

 • na naslovu vašega stalnega prebivališča,
 • na naslovu vašega začasnega prebivališča,
 • na naslovu staršev ali prijateljev

V primeru etažne lastnine ali najema morate pridobiti soglasja solastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z vašo stanovanjsko enoto.

V kolikor sami niste lastnik ali solastnik nepremičnine in ne morete dobiti dovoljenja za opravljanje tihe dejavnosti, ali pa iz kakšnega koli razloga tega ne želite, si lahko omislite registracijo podjetja na:

 • naslovu najetega poslovnega prostora (klasična pisarna)
 • naslovu najetega poštnega nabiralnika (virtualna pisarna)

Kot vidimo, je druga možnost, da podjetnik najame poslovne prostore in podjetje registrira na najeti  lokaciji, ki mu hkrati omogoča bolj profesionalen pristop k poslovanju in boljšo zaznavo s strani drugih podjetij. S tem se podjetnik izogne pridobitvi soglasij sostanovalcev in sosedov za poslovanje podjetja na domačem naslovu ter pridobitvi uporabnega dovoljenja na Upravni enoti. Poleg tega bi bila registracija poslovnega naslova obvezna, ko podjetnik prične v stanovanju sprejemati stranke oziroma opravljati hrupno – za druge stanovalce motečo – dejavnost. Ne glede na vse prednosti pa najem klasičnih poslovnih prostorov ob začetkih poslovanja predstavlja podjetniku relativno visok strošek (sam najem z obratovalnimi stroški 150 EUR in več).

Ta strošek pa si lahko podjetnik zniža, še zlasti, ko klasične pisarne ne potrebuje. Tako se kot  tretja možnost ponuja registracija podjetja na poslovnem naslovu drugega podjetja oz. najem poslovnega naslova. Tovrstna rešitev je mnogo cenejša od najema ali celo morda nakupa lastnih poslovnih prostorov, hkrati pa se podjetnik izogne težavam, ki bi utegnile nastopiti ob registraciji podjetja na domačem naslovu.

 

Prednosti najema poslovnega naslova so naslednje:

 • profesionalna predstavitev podjetja,
 • dobre, če že ne prvovrstne lokacije,
 • poslovno pošto se prejema na drugo lokacijo kot na dom,
 • pridobitev soglasja sostanovalcev in sosedov ni potrebna,
 • lokacija z možnostjo občasnega najema delovnega mesta ali sejne sobe, kjer lahko podjetniki sprejemajo poslovne stranke.

Brezplačno do izjave lastnika nepremičnine

Brezplačno do izjave lastnika nepremičnineV kolikor se odločite za postopek ustanovitve vašega bodočega podjetja ali spremembo sedeža že obstoječega poslovnega subjekta na katerikoli Ajpesovi VEM točki ali Upravni enoti Maribor, vam prihranimo strošek overjanja izjave...

Zakaj je virtualna pisarna primernejša od domače ali klasične?

Zakaj je virtualna pisarna primernejša od domače ali klasične?Čedalje več podjetnikov, ki dela doma ali v najetih prostorih, se odloča za najem poslovnega naslova, pri čemer gre za najem souporabe poštnega predala na običajno uglednih poslovnih območjih in sklop...

Sprememba poslovnega naslova podjetja

Spodaj je preglednica, ki prikazuje, kje lahko uredite spremembo poslovnega naslova in sedeža gospodarske družbe, drugih subjektov vpisa v Sodni register, Poslovne enote gospodarske družbe in drugih subjektov vpisa v Sodni register ter samostojnega podjetnika -...